SÖKA JOBB-TIPS

Att söka jobb kan är både spännande och ibland lite jobbigt. Men det finns knep som
man kan ta till för att få bättre framgång. Vi har sammanställt en lista med bra tips som
du kan ha i åtanke i din jobbjakt. Lycka till!

Tänk efter först

Innan du sätter dig och formulerar din ansökan - ta dig en rejäl funderare. Vad vill du egentligen? Varför vill du så gärna ha det där jobbet? Skriv en lång lista på argument, och välj sedan ut de bästa när du ska formulera din ansökan.

Skippa copy paste

Om man söker många tjänster kan det vara frestande att skicka ut samma ansökan om och om igen. Men det lyser igenom rätt ordentligt, och det är absolut värt besväret att utforma varje ansökan efter respektive tjänst. Utgå från annonsens kravspecifikation, och motivera varför du är lämplig för jobbet. Personliga saker, om dig själv och dina intressen, kan du ha i ditt CV. 

Research

Gör lite research. Ta reda på saker om företaget som kanske inte framgår i platsannonsen. Om du får komma till en intervju är det en mycket stor bonus om du kan visa att du tagit reda på saker om företaget. Visa att du verkligen vill jobba på just detta företag.

Bifoga bild

Var inte rädd för att skicka med ett foto av dig själv. Och det behöver inte alltid vara en snygg studiobild. Men låt inte bilden ta över. Den ska vara ett komplement som ger en personlig touch.

…eller en film

Att bifoga en presentationsfilm kan vara ett bra sätt att få sin ansökan att sticka ut. Det går att göra utmärkta filmer med en modern smartphone, och om inte tekniken är perfekt så gör det inte så mycket. Ladda upp filmen på YouTube eller Vimeo och skicka med länken i din ansökan. När du laddar upp filmen kan du ställa in att den inte ska vara sökbar, då kan bara den som har länken hitta filmen.

Ta hjälp

Fråga en kompis, släkting eller någon annan du känner förtroende: Hur uppfattar de dig? Vad är dina styrkor och svagheter? Omvärlden kanske ser saker i dig som du själv inte tänkt på.

Var ärlig

Ibland kan det vara frestande att sminka upp sanningen lite extra när man söker jobb. Gör inte det, det brukar aldrig leda till något bra i slutändan. Den som rekryterar känner större respekt för någon som vågar tala om att man inte är expert på allt.

Öva inför intervjun

Tycker du det är jobbigt med anställningsintervjuer? Ett knep är att skriva ned vissa formuleringar och öva in på förhand. Det kan kännas konstigt, men faktum är att så arbetar även till exempel de där professionella komikerna som verkar så himla spontana.