Man och kvinna i videintervju

5 tips att tänka på vid videointervju

Allra viktigast att tänka på när du ska på en jobbintervju, oavsett om den sker digitalt eller fysiskt är att vara förberedd. Det innebär att du bör vara påläst på den tjänst du sökt, ha en tydlig bild om varför du har sökt den och varför du vill arbeta på företaget. Genom att vara väl förberedd får vi, som ska rekrytera, en snabb uppfattning hur pass seriös du är till att få tjänsten du sökt.

En videointervju skiljer sig inte särskilt mycket från en fysisk intervju, den stora skillnaden är givetvis att man inte sitter i samma rum utan bakom två skärmar. Det finns däremot saker som är bra att tänka på innan du ansluter dig till en videointervju. Här kommer fem tips att tänka på vid videointervju.

Testa tekniken

Testa tekniken en stund innan intervjun ska börja, detta är ett av de viktigaste tipsen. Börja med att testa länken som skickats med i din inbjudan för intervjun, funkar länken på din enhet? Har du rätt webbläsare? Behöver du logga in för att komma in i intervjurummet? När detta är kontrollerat är nästa steg att se till kameran är igång och att ljudet fungerar. Har du hörlurar på dig? Gör en extra kontroll att de är kopplade och att mikrofonen fungerar. Det är viktigt att inte slösa första kvarten på att få tekniken felfri. Tänk på att detta kan jämställas med att du kommer en kvart försent till en fysisk intervju, det ger inget bra första intryck hos personen som intervjuar.

Efterlikna en fysisk intervju

När du ska genomföra en videointervju behöver du tänka extra mycket på hur du framställs från en skräm. Se till att din dator, mobil eller den enhet som kameran finns på står stadigt. Var noga med att ha rätt belysning, låt inte ett starkt ljus blända din kamera men sitt heller inte för mörkt. Tänk på att personen som intervjuar dig tydligt ska kunna se dina ansiktsuttryck men även ditt kroppsspråk och gestikuleringar. Det är därför viktigt att hela ansiktet och gärna överkropp kommer med i bild då du alltid ska sträva efter att intervjun ska efterlikna en fysisk intervju.

Använd neutral bakgrund

Välj, i den mån det, går alltid en neutral bakgrund när du ska ha en videointervju. Sitter du hemma, i exempelvis ditt kök eller i barnens rum kan du med fördel ändra din bakgrundsbild alternativt göra din bakgrund suddig, detta kan göras i de flesta videorum idag. Genom dessa enkla val minimeras risken att den som intervjuar blir distraherad av saker som finns i din bakgrund och du skapar istället en mer professionell känsla.

Professionellt utseende

Fjärde tipset handlar om utseende, något du bör tänka på oavsett digital eller fysisk intervju. Det handlar både om ditt val av kläder men också din hållning. Klä dig alltid i hela och rena kläder, syftet är att skapa ett professionellt intryck. Detta gör du genom att klä dig i det som passar företagets kultur men samtidigt något du känner dig bekväm i. Obekväma kläder kan med stor sannolikhet spegla av sig i ditt självförtroende och ge ett sämre intryck av dig som kandidat. Det är även viktigt att du sträcker på dig men sitt samtidigt på ett bekvämt sätt. Genom en bra hållning skapar du ett naturligt och självsäkert intryck. Se välvårdad ut i helhet då den första kontakten och uppfattningen kan vara avgörande.

Sitt ostört

Det sista tipset är att se till att sitta ostört. Det är viktigt att sätta din telefon på ljudlös, stäng av TV och radio samt stäng fönster om det finns mycket störande ljud på utsidan. Om du sitter hemma bör du även tänka på att meddela personerna i ditt hushåll att inte störa under din intervju.

Dessa fem tips kommer ge dig förutsättningarna för att genomföra en lyckad intervju digitalt. Kom ihåg att när du fått inbjudan till en intervju då har du lyckats sticka ut ur mängden och gjort ett bra intryck med ditt CV och personliga brev. Det är inte alla som får komma på intervju och ges du denna möjlighet har du skapat ett intresse hos rekryteraren, glöm inte det.

Stort lycka till!

Säljpoolen