Kvinna i glasögon grubblar över hur hon ska lyckas på sin intervju

5 tips när du ska på intervju

Du har sökt ditt drömjobb och har gått vidare till intervju. En arbetsintervju har som syfte att se hur väl du passar för tjänsten, både ur arbetsgivarens perspektiv och ditt eget. Uppfyller tjänsten dina förväntningar? Här kan du läsa våra viktigaste tips för hur du lyckas med din intervju.

Kom i tid

Att vara i tid är alltid viktigt, oavsett om det handlar om en arbetsintervju, första dagen på jobbet eller släktmiddagen. Komma i tid visar på respekt mot den person du ska träffa men ger också dig själv en bra förutsättning för att vara lugn och fokuserad när intervjun sätter igång. Om du mot förmodan skulle bli sen är det väldigt viktigt att meddela detta. Detta gör du via telefon för att garantera att den du ska träffa får informationen. Vi människor bildar snabbt uppfattningar om varandra och ett första intryck kan många gånger vara avgörande. Låt därför inte första intrycket av dig bli att du inte dyker upp i tid.

Var representativ

När du ska träffa din eventuellt blivande arbetsgivare ska du vara representativ. Att agera representativt innebär att du tar intervjun på allvar och förstår vikten av intervjun. Detta skapar ett intryck av seriositet och att du värderar företagets tid lika mycket som din egen. En rekrytering är en viktig del hos arbetsgivaren. Tjänsten som ska tillsättas är antingen en ersättningsrekrytering eller en tillväxtrekrytering, oavsett vilken typ av rekrytering det gäller har den oftast ett strategiskt syfte där mycket tid och tankar har lagts före och under rekryteringsprocessen.  

Var förberedd och påläst

En av de viktigaste nycklarna för att lyckas på intervjun är att du sökt ett jobb som du genuint är intresserad av. Detta kommer visa på en självsäkerhet och ett engagemang för bolaget. Saknas detta intresse kommer det att märkas under en intervju. Ofta har du då inte tagit reda på vad bolaget gör, vad tjänsten innebär eller tänkt igenom vad som är viktigt för dig i denna roll och hur du vill utvecklas. Detta kommer resultera i en stor osäkerhet för de som ska rekrytera och chansen att du går vidare i processen minskar. Var därför väl förberedd och påläst.

Tydlig målsättning

Ett annat viktigt tips inför din intervju är att du behöver skapa en tydlig målsättning. Fundera på vad du är på jakt efter och vad du anser är viktigt i din kommande anställning. På så sätt kommer rekryterande person få en större möjlighet att kunna matcha dig med uppdraget. Det bör därför ligga i ditt intresse, som kandidat, att ge en tydlig och ärlig bild av dig själv för att säkerställa att du får en anställning som får ut din fulla kapacitet. 

Delaktighet

En intervju är inget förhör, utan det handlar om ett samtal mellan dig och personen som intervjuar. Ett samtal som har syftet att få ut så mycket relevant information som möjligt om dig som kandidat men också ge en klar bild om företaget som söker sin nya medarbetare. Som kandidat underlättar du detta arbete genom att vara delaktig i samtalet och inte sväva iväg och komma på sidospår, utan hålla dig till ämnet samt lyssna in och visa att du är observant. Det är viktigt att du tar till dig information och svarar konkret och tydligt på frågorna som ställs. Det underlättar i rekryteringsprocessen och är mycket uppskattat av personen som håller i intervjun. 

Avslutningsvis vill vi påminna om att en intervju faktiskt innebär att du har gått ett steg längre i rekryteringsprocessen. Bra jobbat! Ta med dig denna känsla till intervjun för att boosta dig själv och fortsätta göra ett bra intryck hos företaget. Det är inte alltid lätt att få komma på intervju, men ges du denna möjlighet har du stuckit ut ur mängden och skapat ett intresse hos rekryteraren eller arbetsgivaren.

Stort lycka till!


Videointervju

Många intervjuer idag sker i digital form, ska du delta i en videointervju?

Säljpoolen