5 tips för ett bra CV

Ditt CV är en av de faktorerna som spelar stor roll. Det är viktigt att ha kunskapen och förståelsen för hur man skriver ett CV för att kunna göra det bra och intresseväckande. För att hjälpa dig på traven har vi samlat några av de viktigaste tipsen för hur du skapar ett tydligt och välskrivet CV.

Kronologisk ordning

Arbetserfarenheten varierar från person till person, för vissa kan den vara väldigt lång och för andra kort. Men det är många gånger inte hur lång arbetserfarenhet du har som avgör om du är intressant eller inte, utan hur relevant erfarenheten är för tjänsten som du söker. Första tipset är att skriva dina erfarenheter i kronologisk ordning, där du börjar med att skriva din senaste erfarenhet överst i ditt CV. För att det ska bli så relevant som möjligt är det bra att ta med det som du gjort i närtid. För dig som har haft ett långt yrkesliv är det viktigt att fundera över vilka erfarenheter du väljer att ta med, är det till exempel av vikt att ta med vad du gjort på 80-talet?

Tydlighet

Ett tydligt CV är A och O. Ju tydligare du kan vara, desto större är chansen att arbetsgivaren eller rekryteraren som läser ditt CV får en bra förståelse för vad du gjort och vem du är. Se till att alltid få med en kort presentation om dina tidigare roller och beskriv mycket kortfattat företagen som du tidigare jobbat på. Skriver du att du tidigare arbetade som säljare på exempelvis Anderssons AB säger det väldigt lite om vad du gjort. Men hade du istället skrivit till bakom företagsnamnet att de arbetar med tillverkning av skogsmaskiner, hade man fått en tydligare bild av din erfarenhet.

Kort och koncist

Anpassa din ansökan till den tjänst du söker, det handlar om att lyfta fram det som är relevant från din bakgrund och inte låta överflödig text ta över. För att inte arbetsgivaren eller rekryteraren ska tappa intresset är det viktigt att du håller dig kort och koncist och ser till att ditt CV väcker uppmärksamhet och sticker ut från de övriga kandidaterna som har sökt tjänsten.

Lämna inga luckor

Fjärde tipset handlar om att visa ditt driv. Ibland händer det att man står mellan två jobb ett längre tag och då är det viktigt att visa att du har varit aktiv under denna period. Försök kortfattat beskriva vad du har gjort. Har du sökt jobb? Renoverat hemma? Varit föräldraledig? Oavsett vad, är det bra för arbetsgivaren eller rekryteraren att förstå vad du har gjort med din tid, detta är något som i de allra flesta fall enbart ses som något positivt och visar på en drivkraft hos dig.

Våga vara kreativ

Våga vara personlig. Våga ta plats. Våga sticka ut. Det är viktigt att arbetsgivaren eller rekryteraren får se vem du är, var därför inte rädd för att vara kreativ med ditt CV och glöm inte att lägga till en profilbild. Välj en bild där man tydligt ser ditt ansikte, genom att ha med en profilbild i ditt CV ökar chanserna att arbetsgivaren eller rekryteraren kommer ihåg dig lite extra. En jobbannons som får in 200 ansökningar har hög konkurrens, det gäller då att sticka ut och det gör du genom personlighet och genuinitet.

Genom att följa dessa fem tips kommer du få ett CV som har bra struktur, är tydligt och lättöverskådligt samt framhäver vem du är och varför du passar perfekt för tjänsten du söker. När du känner dig nöjd med ditt CV är det självklart viktigt att korrekturläsa. Glöm aldrig det. Kontrollera stavning, grammatik och språk. Det är mänskligt att det blir fel och det är väldigt vanligt att man blir blind för det man själv skrivit. Lägg därför lite extra tid vid korrekturläsning, ta gärna hjälp av någon i din närhet för att få ett par ögon utifrån. Med för många slarvfel sjunker din professionalitet och du riskerar att personen som läser ditt CV helt enkelt inte läser klart utan går vidare till en annan kandidat.

Stort lycka till i ditt CV-skrivande! 

Säljpoolen