Hur kommer jag till intervju?

När du skickar in en ansökan tar du det första steget till att sälja in dig själv, dina erfarenheter och de kunskaper som du besitter. Jag som rekryteringskonsult läser många ansökningar så det är väldigt viktigt att det budskapet som du vill förmedla är informativt och lättläst. I ett CV finns det inga hemligheter. Det gäller att vara tydlig och strukturerad. Börja att redovisa i kronologisk ordning, det vill säga skriv det som du senast har arbetat med eller studerat överst i ditt CV. Det som hände för länge sedan skall stå längst ner. Ta inget för givet, utan se till att vara säker på att jag som läsare förstår ditt CV klart och tydligt. Vill du ha fler tips kan du läsa om våra fem bästa tips för ett bra CV här.

I ett CV finns det inga hemligheter. Ta inget för givet, utan se till att vara säker på att jag som läsare förstår ditt CV klart och tydligt.

När det gäller det personliga brevet så rekommenderar jag dig som kandidat att tänka på följande:

  • Vad är det företag söker och vad har det för koppling till mina erfarenheter och kompetenser?
  • Varför söker jag denna tjänst och vad kommer jag att kunna bidra med?
  • Finns det viss information som jag är intresserad av att berätta, men som jag möjligtvis inte skall skriva i det personliga brevet på grund av att det inte har någon betydelse för min ansökan. Viss information är kanske mer aktuellt att nämna på kommande intervju?

Om du går igenom ovanstående punkter har du själv sammanfattat vad jag som rekryteringskonsult är intresserad av att veta mer om, utöver det välstrukturerade CV som du nyligen har skrivit. Jag vill uppmana dig om att sätta dig in i min situation. Vilken information om dig är jag intresserad av i ett första skede? Du bör fatta dig kort och se till att lägga fokus på att fånga mitt intresse, som ligger i att finna den mest lämpligaste kandidaten för den tilltänka tjänsten. Det personliga brevet är din möjlighet att berätta för mig som läsare varför just du är en av de sökande kandidaterna som ligger i linje av vad jag är på jakt efter. Framgår det tydligt hur du och dina erfarenheter matcher med den tilltänkta tjänsten? Har du varit tydlig med vilka spetskompetenser som du besitter och vad arbetsgivaren kommer få ut av att erbjuda dig jobbet? I så blir jag förhoppningsvis angelägen att kontakta dig för vidare diskussioner och din insats har därmed resulterat i att du får komma på intervju.

Grattis! Du är nu ett steg närmare din nya tjänst. 

Säljpoolen