Man slår telefonnummer på sin mobil

Att ringa eller att inte ringa

När skall man ringe en konsult angående en ledig tjänst? Skall man ringa? Vilka frågor skall man ställa?Ja det är säkerligen många frågor som snurrar i huvudet när man söker jobb och några av dem är säkerligen dessa: Skall man ringa?  Vilka frågor skall jag ställa? Skall jag berätta om mig själv? Är det positivt att ringa?Svaret på den frågan är att det beror helt och hållet på hur du lägger upp samtalet. Gör du det på rätt sätt så kan det vara mycket positivt gör du det på fel sätt så kan det vara negativt.

Vad är då ett bra respektive mindre bra sätt på hur du skall agera om du ringer en konsult. Vi kan börja med det mindre bra sättet:

”Hej- jag heter [namn] och skulle bara höra om du vill berätta lite mer om tjänsten som [tjänst] på bolaget?

”Ja, är det något speciellt som du undrar över som inte står i annonsen?”, är ofta motfrågan du får i dessa fall.

Det blir allt vanligare att företag använder sig av personlighetstester för att t.ex. utveckla team, ledningsgrupper och olika typer av utvecklingsprojekt.

”Nej, jag bara tänkte om du har något annat att berätta.”

Detta känns som ett oförberett samtal och att personen inte har satt sig in i tjänsten eller kanske letat upp information om företaget utan bara har i syfte att ringa. Som konsult eller som kund så uppskattar man om kandidaten som ringer har specifika frågor angående tjänsten som till exempel: ”Det står i annonsen att målgruppen är industrin. Vilken typ av industrier talar vi om?”   ”Det står att tjänsten innebär att man skall bearbeta både ÅF samt slutkund. Är det 50/50 eller var ligger tonvikten?” ”Vilken typ av ÅF skall man bearbeta?” Genom att visa att du har läst annonsen är det lättare för konsulten att ge raka svar och således hjälpa dig att få veta mer om tjänsten.

Vårt råd är därför att var förberedd och tänk igenom vad du vill fråga om. Chansen är då större att konsult eller kund blir intresserade av dig.

Lycka till med jobbsökandet.

Säljpoolen